Rajzoljunk digitálisan 1. – Eszközök

Ragadjunk stylust és rajzoljunk!

Sokat kísérleteztem, hogy számomra mi az ideális digitális rajzeszköz. Van egy ezer éves digitalizáló táblám, rePaper rajzolótáblám, Citiqem és az iPad az új szerelem.

Miután pár eszközt kipróbáltam, így összefoglalom tapasztalataimat, hátha valakinek segít álmai eszközének kiválasztásban. Az egérrel rajzolást át is ugranám, bár minden lehetséges, de semmi nem múlja felül a nyomásérzékeny digitális tollat.

Digitális rajzolótáblák

Már pár (tíz)ezer forintért vásárolhatunk digitális rajzolótáblát. Talán a Wacom Intuos a legismertebb márka, de sokszor találkoztam külföldi blogokon felhasználókkal, akik a Huion és az X-pen gyártók termékeit használják.

A digitális rajztáblát a számítógéphez csatlakoztatjuk és a toll átveszi a hatalmat a kuzor felett. Amellett, hogy precízebben tudunk dolgozni, a toll nyomásérzékeny. A nyomás erősségétől függően változhat a vonalak vastagsága és áttetszősége. Az olcsóbb termékek esetében általában alacsonyabb a nyomásérzékenység, így ez egy fontos szempont lehet a vásálásnál.

Én soha sem tudtam megszokni a rajzolótáblát, bár bevallom sokat nem gyakoroltam. A képernyőn látom a rajzot, közben egy teljesen más síkon, a táblán húzogatom a vonalakat. De az én sikertelenségem senkit ne riasszon vissza, mert az eszköz használata megtanulható. Sok profi is rajzolótáblát használ, például a 3 millió feliratkozóval rendelkező PiXimperfect csatorna Photoshop és Lightroom zseni oktatója is.

Analóg és a digitális ötvözete

Vannak olyan eszközök, ahol papírra rajzolunk és az alkotás folyamán a készülék digitalizálja. A Repapert (korábban nevén iSkn Slate) egy érdekes eszköz. A táblára papírt csiptetünk, akármilyen ceruzával, tollal rajzolhatunk rá, amenyiben eszközünkre rá tudjuk rakni a speciális mágneses gyűrűt. Tehát egyszerre készül el egy analóg és digitális alkotás.

Előnye, hogy lehet számítógép csatlakoztatása nélkül is rajzolni rajta, majd később szinkronizálni a géppel az alkotásokat, illetve lehet klasszikus rajzolótáblaként is használni.

Jópofa játék, de nekem adódtak vele problémáim, főként a pontatlansággal.

Interaktív pen display

Az interaktív pen display egy különleges monitor, melyen a hozzá tartozó tollal rajzolhatunk. Ez a drágább megoldások közé tartozik, hiszen itt már egy kijelzőt is kapunk a „rajzoló táblánkhoz”. Nagy előnye, hogy olyan, mintha papírra rajzolnánk, vagyis a rajzoló táblával ellentétben, a vonal fizikálisan oda kerül, ahova a tollal rajzoljuk.

Van olyan modell, ami mobilis, és még a számítógépet is tartalmazza, de meglehetősen mélyre kell nyúlni a zsebbe. Miután a Wacom felismerte, hogy nem mindenki tud/akar több százezret költeni egy pen displayre, megalkotta a Wacom One-t, a kezdő digitális alkotóknak szánt pen displayt. De az is lehet, hogy rájött, hogy versenybe kell szállnia a kezdők piacán is.

A magyar piacon is kapható Huion Kamvas vagy az XP-Pen Artist jó választás lehet. Személyes tapasztalatom nincsen e gyártók tekintetében, így mindenkinek az javaslom, olvassa el a visszajelzéseket, értékeléseket.

Rajzolás tableten

A Microsoft Surface és a Samsung Galaxy Tab is versenybe szállhat ebben a kategóriában. Az utóbbinál figyelni kell arra, hogy kompatibilis legyen aktív stylus-szal. Mindkettő jó lehet rajzoláshoz, bár nekem meg sem fordult a fejemben, amikor az ideális tabletet kerestem rajzoláshoz.

Miután én otthonról dolgozom és a számítógép előtt ülök, a munkaidőm letelte után elhagyom a bázist. Nincs kedvem még órákat ülni a „munkahelyemen” és cintiq-kel rajzolgatni. Persze áthelyezhetném az egész miskulanciát, a polipként rám tekeredő tápegységek és kábelek sűrűjében lebotorkálhatnék a nappaliba, majd reggel vissza minden. Nem fűlik a fogam az egység megbontásához.

Sokat szemezgettem az ipaddal, végül eldöntöttem, megvettem a 2021-es 11″-es iPad Pro-t. Kecsegtető volt az eggyel nagyobb, de fontos volt számomra a mobilitás. Az iPad, az Apple pencil és a Procreate zseniális trio. Akinek van kerete rá, mindenképpen ajánlom.